Dag van het Kasteel 2021

categorie activiteiten
Datum: 25 May 2021
Tijd: 10:00

 De 'Dag van het Kasteel' wordt elk jaar op Tweede Pinksterdag georganiseerd. Een groot aantal kastelen stelt de poorten open voor het publiek om kennis te maken met kasteel en landgoed. Was vorig jaar het thema van de dag 'Bezet en Bevrijd'; dit jaar is het landelijk thema 'Wat? Water! De rol van water op kastelen en buitenplaatsen'.

Water is heel belangrijk voor kastelen en buitenplaatsen. De slotgracht zorgde voor verdediging en de rivier zorgde ervoor dat bewoners makkelijk en snel op hun buitenplaats konden komen vanuit de stad. Water voor de keuken werd soms ook uit de gracht gehaald. En de wc, die kwam weer in de gracht terecht. Water is in een land als Nederland zeer actueel. Ook bij kastelen en buitenplaatsen is het noodzakelijk dat er aan waterbeheer wordt gedacht.

Veel kastelen en buitenplaatsen hebben prachtige tuinen en overbossen waar je heerlijk kunt wandelen.
Door corona zijn er helaas minder activiteiten geprogrammeerd dan voorheen, maar een bezoek aan de deelnemende kastelen is zeker de moeite waard.

Bovendien kun je dit jaar op de Dag van het Kasteel verschillende waterwandelingen volgen door de tuinen en parken van kastelen en buitenplaatsen. Al lopend kom je alles te weten over de rol die water speelt op deze locaties. Wil je weten waar je kunt wandelen? Bekijk het hier. 
Trek erop uit op Dag van het Kasteel. Het programma is zo ingericht dat je covid-proof de dag kunt beleven. Deelnemers hebben wandelingen gemaakt over hun kasteelterrein, buitenplaats en landgoed en die in de app gezet. Zo kun je individueel aan de wandel. Elke wandeling neemt je mee langs bijzondere waterelementen. Laat je verrassen door verhalen over de vijvers, de industrie die op het landgoed plaatsvond, bijzondere beplanting of de invloed van de huidige waterhuishouding op de buitenplaats. Ook kasteel Hoensbroek biedt een waterwandeling aan.

De deelnemende kastelen in Limburg zijn:
 - kasteel Hoensbroek
 - slot Schaesberg
 - kasteel Valkenburg
 - kasteel De Keverberg - Kessel