kasteel Hoensbroek mooiste kasteel van Nederland

Kasteel Hoensbroek mag zich het allermooiste kasteel van Nederland noemen. Een vakjury koos het Limburgse slot uit een top 5, die verder bestond uit Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD).
Tijdens de ANWB-verkiezing brachten ruim 30.000 leden hun stem uit. Winnaar Kasteel Hoensbroek wordt maandag 6 juni op de Dag van het Kasteel feestelijk gehuldigd door Marga de Jager, ceo van de ANWB.

Authentiek
Vooral op het onderdeel 'authenticiteit' scoort het Limburgse kasteel hoog. "Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor is vrijwel alles authentiek. Daardoor leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek", stelt de jury. "Van de donjon met drie meter dikke muren kun je alle verdiepingen bezoeken."
De jury was bovendien lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden.

Kastelen
In Nederland staan meer dan 550 kastelen. Voor deze verkiezing selecteerde de ANWB samen met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen die voldeden aan een aantal basiscriteria. Zo moesten ze van middeleeuwse oorsprong, uitgeroepen tot rijksmonument en geopend voor bezoek zijn. Daarnaast waren een aantal uiterlijke kenmerken van belang, zoals een (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren.

Vijf Limburgse kastelen haalden deze shortlist met de vijftig mooiste kastelen: Kasteel Aldenghoor (Haelen), Kasteel Valkenburg, Kasteel Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht en Kasteel Hoensbroek.

Top vijf
De top vijf werd door stemmers bepaald, waarna een driekoppige jury de favorieten onaangekondigd en individueel bezocht. Aan de hand van een lange lijst met criteria werd de winnaar gekozen.
De jury bestond uit: Marieke Haafkens (ANWB Eropuit), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoek bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting).

Boek
De winnaar van de verkiezing en de 49 andere kastelen van de longlist hebben een plek gekregen in de nieuwe ANWB-uitgave Allermooiste kastelen van Nederland. Het boek is vanaf maandag 6 juni verkrijgbaar in de boekwinkel en online. Zie ook www.anwb.nl/kasteel