lezing 'Oorlog in Arcadië, Limburgse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog'

Op maandag 3 mei werd door het Koninklijk LGOG de digitale lezing van dr. Elyze Storms-Smeets, 'Oorlog in Arcadië: Limburgse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog', online gezet. Elyze is geograaf, en richt zich in deze lezing op de rol van Limburgse landgoederen en buitenplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De beschreven geschiedenis van deze landgoederen en buitenplaatsen richt zich op de gecreëerde pracht en praal, op de arcadische levenswijze en landschappen.
Maar de periode 1940-1945 is nog zeer onderbelicht. Een periode waarin de oorlog naar Arcadië kwam. Duitse of geallieerde troepen confisqueerden een groot aantal kastelen en landhuizen met hun bijhorende boerderijen en gronden. Elyze kijkt in naar de rollen die gebouwen en landschappen gespeeld hebben, hoe dit ‘Arcadië’ is verwoest en weer opgebouwd.
Elyze is bestuurslid van onze Stichting Limburgse Kastelen.

De lezing is via deze link te bekijken: naar de lezing.

Elyze deed ook een oproep. De informatie die reeds over dit onderwerp gevonden is, wordt namelijk in databases verwerkt om een beter inzicht te krijgen in de rol van landgoederen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de impact die deze tijd op dergelijke plekken heeft gehad. Wilt u ook iets toevoegen? Dat kan in de vorm van dagboeken, foto's, verhalen, etc. Stuur daarvoor een mailtje naar: e.storms@geldersgenootschap.nl