jaarlijkse excursie voor donateurs druk bezocht

De jaarlijkse excursie voor donateurs en gasten leidde zo'n 70 mensen naar het Wereldcultuurerfgoed Schloss Augustusburg in Duitsland (Brühl). Na vertrek per bus bezochten we op deze zonnige 21ste september eerst kasteel Holtmühle in Tegelen, waar de gasten met koffie/thee en vlaai werden ontvangen. Daarna vertrokken we naar Brühl waar we Schloss Augustusburg, het kasteelpark en Jagdschloss Falkenlust mochten bezoeken. In het restaurant in een van de kasteelgebouwen werd tussentijds een heerlijke lunch geserveerd.

Wij hebben ter gelegenheid van deze excursie wederom een brochure samengesteld, die u hier kunt vinden. Alle beschikbare brochures van voorgaande jaarlijkse kastelendagen zijn te vinden in ons menu onder "Publicaties". Om daar te komen kunt u klikken op www.limburgsekastelen.nl/Publicaties/Onze_excursies. Veel leesplezier.

    

De grachten van het kasteel Holtmühle maken deel uit van de stuwvijvers van de zuidelijk daarvan gelegen watermolens. Maar deze molens zijn niet verantwoordelijk voor de naamgeving van het kasteel. Dat was de familie Van Holtmeulen die het kasteel vanaf 1394 bewoonde en totdat het geslacht Van Holtmeulen in 1628 uitstierf, in hun bezit bleef. Het kasteel wisselde vaak van eigenaar en van bestemming. In 1883 kwam het in bezit van de familie Van Basten Batenburg, die het in 1968 aan de gemeente Tegelen verkocht. Daarna volgde diverse restauraties en vanaf 1993 is het complex van een nieuwe toekomst verzekerd door opname in de Bilderberg-hotelketen.

In de tiendschuur is tegenwoordig het Keramiekmuseum en Atelier van Tegelen gevestigd.

        

Ten zuiden van Keulen bevinden zich Slot Augustusburg en het Jachtslot Falkenlust die door een 2,5 km lange laan met elkaar zijn verbonden. Het gehele complex behoort sinds 1994 tot het Wereldcultuurerfgoed van Unesco.
Clemens August van Beieren, aartsbisschop-keurvorst van Keulen, gaf aanvankelijk voorkeur aan ontwerpen van Johann Schlaun (die onder andere ook de kerken in Eys en Wittem heeft ontworpen), maar de Beierse keurvorst haalde hem over te kiezen voor een moderner residentie en zond zijn hofarchitect naar Brühl. 40 jaar duurde de bouw en het werd één van de luisterrijkste kunstwerken van de 18e eeuw.

Het Jachtslot Falkenlust heeft precies de naam waarvoor het destijds diende. Dit kleine slot, gebouwd als onderkomen voor jachtgezelschappen en plaats voor geheime onderhandelingen, is een van de intiemste en kostbaarste scheppingen die de vroeg-rococo heeft voortgebracht. Het stond in dienst van de kunst om met afgerichte valken te jagen. Speciaal hiervoor werden valkeniers uit Valkenswaard gehaald om de valkenjacht te begeleiden. Uit de Kempen kwamen destijds de beste valkeniers ter wereld.

Tegenwoordig is de deelstaat Nordrhein-Westfalen eigenaar van het complex. Het biedt de Duitse Bondsrepubliek een passend kader voor recepties en officiële ontvangsten.