Lezing op de derde dag van de Limburgse Landschapsgeschiedenis

Op 30 augustus heeft ons bestuurslid Elyze Storms-Smeets een lezing gegeven op de derde dag van de Limburgse Landschapsgeschiedenis in Kasteel Arcen met als titel: 'Oorlog in Arcadië: Limburgse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog"

De beschreven geschiedenis van landgoederen en buitenplaatsen focust zich op de gecreëerde pracht en praal, op de arcadische levenswijze en landschappen. Maar de periode 1940-1945 is nog zeer onderbelicht. Een periode waarin de oorlog naar Arcadië kwam. Duitse of geallieerde troepen confisqueerden een groot aantal kastelen en landhuizen met hun bijhorende boerderijen en gronden. De huizen werden gebruikt als militaire hoofdkwartieren, scholen, ziekenhuizen en barakken. De landerijen werden benut voor houtproductie, jacht en als militaire slagvelden. In deze lezing kijkt historisch geograaf Elyze Storms-Smeets naar de rollen die gebouwen en landschappen gespeeld hebben, hoe dit ‘Arcadië’ is verwoest en weer opgebouwd. Het verhaal van ‘Oorlog in Arcadië, 1940-1945’ is nog vrij onbekend, omdat in historische boeken, lezingen en tentoonstellingen er nauwelijks aandacht voor is, zowel vanuit militaire geschiedenis als vanuit buitenplaatsgeschiedenis gezien.

Lees hier een verslag van de lezing van Elyze Storms.


Notice: Undefined index: logged2 in /var/www/vhosts/limburgsekastelen.nl/httpdocs/dico/UserFiles/functies/news_item.php on line 75