Internationale Meester parketteurs reconstrueren originele parketvloeren Kasteel Arcen

Van 1 september tot en met 7 september hebben 45 internationale Meester-parketteurs, parketteurs en gezellen in twee zalen de antieke parketvloeren gereconstrueerd in Kasteel Arcen. De originele vloeren waren zo slecht dat die bij de restauratie in de jaren ‘80 vervangen zijn door planken vloeren. Nu het kasteel door Het Limburgs Landschap historisch verantwoord wordt ingericht, is de reconstructie een waardevolle aanvulling op de authentieke sfeer. Kasteel Arcen wordt zo nog aantrekkelijker voor bezoekers. Dankzij dit gesponsorde ambachtelijke project is het ook een echt cadeau aan Het Limburgs Landschap.

Bijzonder vakmanschap

Veel oude ambachten verdwijnen, ook het vak van Meester-parketteur. Om de aandacht op dit bijzondere ambacht te richten, is er een internationale vakgroep die jaarlijks het Workcamp Parquet organiseert. Een land kiest een monument uit waar de Meester-parketteurs samen met parketteurs en gezellen parketvloeren restaureren of reconstrueren. Zo wordt het ambacht overgedragen. Na kastelen in Duitsland, Hongarije, Polen en Tsjechië is Kasteel Arcen in Noord-Limburg uitverkoren voor dit staaltje ambacht. De Meester-parketteurs komen uit België, Spanje, Portugal, Ierland, Engeland, Tsjechië, Polen, Duitsland, Rusland en natuurlijk Nederland. Aan deze ambachtslieden de eer om twee prachtige parketvloeren aan de komende generaties na te laten. Een pure win-win situatie.

 Groote Zaal en Klavierzimmer

Net als veel andere monumenten kent Kasteel Arcen meerdere bouwfases. Door de ambachtslieden zijn twee zalen uitgekozen die door hun leeftijdsverschil een ander type parket hebben. De ‘Groote Zaal’ krijgt een parketvloer met een omkaderd eiken carré-patroon met notenhouten biezen, de Klavierzimmer krijgt een in visgraat gelegde eiken parketvloer met historisch verantwoorde lengtes. Gelukkig zijn er meerdere foto’s van de oude situatie bewaard gebleven zodat een verantwoorde reconstructie mogelijk blijkt. Het gaat in totaal om ongeveer 150 m² en alle patronen worden ter plekke gezaagd, gelegd, geschuurd en afgewerkt. Het hoogwaardige Frans eiken in de sortering QFQ wordt geleverd door de hoofdsponsor Albers Parketgroothandel te Weert.

 Bezoekers van de Kasteeltuinen konden de werkzaamheden van deze internationale groep ambachtslieden van dichtbij volgen.


Notice: Undefined index: logged2 in /var/www/vhosts/limburgsekastelen.nl/httpdocs/dico/UserFiles/functies/news_item.php on line 75