rijksbeleid monumenten en groenaanleg

In een recente brief heeft Minister Bussemaker (OCW) de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden. Ze heeft besloten om de door dit kabinet voorgenomen afschaffing van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden met een jaar uit te stellen tot 2019.
De betreffende brief aan de Tweede Kamer kunt u hier inzien.

Rijksbeschermde groenaanleg fors aangetast of verdwenen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft eerder een onderzoek gelast naar de staat en onderhoudsbehoefte van groen erfgoed in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR en onderzoeksbureau Debie & Verkuijl. De resultaten van het onderzoek naar de staat en onderhoudsbehoefte van groene rijksmonumenten zijn onlangs bij brief van 8 mei 2017 door de Minister aan de Tweede Kamer aangeboden. Kort samengevat blijkt dat 69% redelijk scoort, 20% goed, 11% matig en 0% slecht.
Verontrustend is dat uit het onderzoek is gebleken dat van de beschermde groenaanleg in Nederland 30% totaal is verdwenen en dat 14% is aangetast. Grof afgerond betekent dit dus dat bijna de helft van de als groen aangewezen rijksmonument niet meer of nog slechts deels bestaat. Dat is tamelijk zorgwekkend. Kanttekening hierbij is wel dat de beschrijvingen vaak decennia geleden zijn opgesteld en soms summier zijn. Controle is dus soms lastig. Het is de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Een recent artikel over dit onderwerp kunt u hier lezen.


Notice: Undefined index: logged2 in /var/www/vhosts/limburgsekastelen.nl/httpdocs/dico/UserFiles/functies/news_item.php on line 75