Landelijke monumentenerkenning voor Stichting het Limburgs Landschap

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten dat Stichting het Limburgs Landschap vanaf maart 2017 de POM-status krijgt; dat wil zeggen erkend wordt als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud.

De door Het Limburgs Landschap gerealiseerde projecten en de professionele manier van werken zijn voor de minister aanleiding geweest om Het Limburgs Landschap de officiële POM-status te verlenen. Daartoe heeft de minister ook advies gevraagd aan de Landelijke Raad voor Cultuur. De Raad beoordeelde op de visie, het (bouw)historisch onderzoek, de gerealiseerde projecten, de inhoudelijk vakmanschap en de borging van kennis bij Het Limburgs Landschap als positief.

Al met al is Het Limburgs Landschap zeer blij met deze erkenning. Het is een kwaliteitskeurmerk voor het werk van de Stichting. Tegelijkertijd leidt deze erkenning ook tot een vermindering van de bureaucratie rondom subsidieaanvragen voor monumentenrestauratie. Door de erkenning kan Het Limburgs Landschap zo nog efficiënter projecten aanpakken. Ook dat is goed voor de Limburgse monumenten.

Het Limburgs Landschap heeft als particuliere organisatie al decennia lang de zorg voor een groot aantal bijzondere Limburgse monumenten, waaronder 46 rijksmonumenten. Daar zijn heel grote complexen bij als kastelen zoals Neercanne, Elsloo en Arcen en vele andere monumentale complexen. Ook zorgt de Stichting voor een groot aantal kleinere monumenten en archeologische vindplaatsen. Het Limburgs Landschap is op die manier in heel de provincie actief.

Buiten deze stenen monumenten zijn er ook nog ‘groene’ monumenten op de historische buitenplaatsen als lanen, historische parken, tuinen en landschapstructuren met een geschiedenisverhaal. Onze Stichting Limburgse Kastelen heeft onder meer samen met het Limburgs Landschap het boek 'Kasteel en Landschap in Limburg' samengesteld. Ook in het lopende project Kasteeldomeinen werken beide stichtingen nauw samen.

bron: Stichting het Limburgs Landschap


Notice: Undefined index: logged2 in /var/www/vhosts/limburgsekastelen.nl/httpdocs/dico/UserFiles/functies/news_item.php on line 75