Zesde bijeenkomst kasteeleigenaren Project Kasteelinterieurs enthousiast ontvangen

Op 16 maart 2017 is de zesde bijeenkomst van het Project Kasteelinterieurs georganiseerd op kasteel Well. Sinds enige jaren organiseren de Stichting Limburgse Kastelen en Monumentenwacht Limburg bijeenkomsten voor eigenaren en beheerders van Limburgse kastelen. Deze bijeenkomsten zijn een uitvloeisel van het project Kasteelinterieurs dat tot doel heeft interieurs van Limburgse kastelen te inventariseren, zo nodig vakkundig te laten herstellen en vooral preventief te conserveren.

De laatste bijeenkomst werd georganiseerd op het Emerson College in Kasteel Well. Dit Amerikaans opleidingsinstituut, met Boston als thuishaven, biedt jaarlijks ca. 85 studenten de kans om in Well een universitair programma te volgen en kennis te maken met Nederland en Europa. 

Voor de deelnemers aan de studiemiddag werden in de gerestaureerde tiendschuur drie inleidingen gepresenteerd. 
Als eerste was het Cor Snoeijs, secretaris van onze Stichting Limburgse Kastelen die de totstandkoming en voortgang van het project belichtte. De interieurinspecties en advisering richten zich voornamelijk op de voor het kasteel meest relevante onderdelen zoals vloeren, wanden, wandafwerkingen, plafonds, schouwen en trappenhuizen. Ook de minder indrukwekkende interieurs verdienen vanuit historisch perspectief aandacht. Inmiddels nemen bijna 80 kasteeleigenaren deel aan het project.
In de tweede presentatie zoomt Alwin van Hees van Monumentenwacht in op de verschillende soorten gebruik van het kasteelinterieurs. Hij vraagt specifieke aandacht voor kastelen in gebruik bij organisaties en bedrijven, inclusief horeca. Daar is bewust en verantwoord gebruik van het interieur van extra groot belang. Er zijn in Limburg diverse goede voorbeelden van te vinden. De interieurinspecties en vooral de herhaalinspecties zijn een belangrijk middel om nieuwe gebreken of schades tijdig te kunnen detecteren en herstellen. 
De derde spreker was Dulcia Meijers, directrice van het Emerson College op kasteel Well. Zij ging in op de bouwgeschiedenis van het kasteel, de nodige restauraties en de wijze waarop het Emerson College het historisch interieur respecteert in herstel en onderhoud.
Daarna volgde een rondleiding.
Klik op deze link voor het uitgebreide verslag van deze middag.

bron: Monumentenwacht Limburg


Notice: Undefined index: logged2 in /var/www/vhosts/limburgsekastelen.nl/httpdocs/dico/UserFiles/functies/news_item.php on line 75