geslaagde jaarlijkse kastelendag

De Stichting Limburgse Kastelen organiseerde op 17 september 2016 de jaarlijkse excursie voor donateurs. Wij bezochten een drietal kastelen in Maastricht (buitenplaats Vaeshartelt) en Wallonië (kasteel Warfusée en kasteel Hodoumont). Met mooi zonnig weer hebben zo'n 50 donateurs en vrienden kunnen genieten van de indrukwekkende gebouwen in hun fraaie groene omgeving en van uitzonderlijke interieurs.

p1190380

De geschiedenis van Vaeshartelt gaat terug tot 1381. Vaeshartelt heeft vele eigenaren gekend, waaronder de echtgenote van Phillipus van Nassau, een zoon van Justinus van Nassau, een bastaardzoon van Willem van Oranje. In 1841 koopt koning Willem II het huis als aangenaam buitenverblijf. Daarmee werd het een koninklijk paleis. Na de dood van Willem II koopt de Maastrichtse industrieel Petrus Regout -die had bemiddeld voor Willem II bij de aankoop- Vaeshartelt voor zichzelf.

Kasteel Warfusée ligt in Saint-Georges-sur-Meuse, iets onder Luik. Het is al sinds de 12e eeuw in familiebezit. Het huidige gebouw kwam tot stand na 1750 in een Luikse Louis XV-stijl. Het interieur is overweldigend authentiek. Het kasteel was vanaf 1763 de prins-bisschoppelijke residentie met de benoeming van graaf Charles Nicolas d'Oultremont tot prinsbisschop van Luik. Kort na de turbulente periode waarin de Zuidelijke Nederlanden zich hadden afgescheiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, werd gravin Henriëtte d'Oultremont de Wégimont de tweede echtgenote van koning Willem I, maar pas nadat deze afstand van de kroon had gedaan ten voordele van zijn zoon Willem II (die kort daarna dus Vaeshartelt kocht).

img_3583

p1190475

Kasteel Hodoumont ligt in de provincie Namen. Het oudste deel van het kasteel is de donjon, de massieve toren met muren van twee meter dik, die dateert van rond het jaar 1300. Kenmerkend zijn verder de zes torens uit de 16e eeuw. In de 18e eeuw werd het omgebouwd van een goed verdedigbaar kasteel naar aangenaam buitenverblijf met parklandschap. Het kasteel wordt nog privé bewoond door een adellijke familie. Het is sinds 1983 beschermd als uitzonderlijk erfgoed van België.


Notice: Undefined index: logged2 in /var/www/vhosts/limburgsekastelen.nl/httpdocs/dico/UserFiles/functies/news_item.php on line 75