Motte Bollenberg - Maria Hoop

 • Informatie
 • Gegevens
 • Documentatie
 • Media
 • Domein

Naam:

Bollenberg

Alternatieve benaming(en):

Bolleberg

Adres:

Boekhorstweg ong. , Maria Hoop

Bezoek mogelijkheden:

Ja, vanaf de Boekhorstweg naast een boederij is een onverhard bospad dat naar de motte leidt. In het bosje bevinden zich meerdere wallen en de motteheuvel. Een infobord staat aan de overzijde van weg bij de ingang.

Omschrijving:

(ROB) Terreinverhevenheid De Bollenberg met kasteelfundamenten uit de Vroege of Late Middeleeuwen: 12de eeuw of ouder. De centrale heuvel heeft een diameter van 25-40 meter en is circa 5 meter hoog. De heuvel is omgeven door een 10 tot 15 meter brede gracht en een wal met een hoogte van 2 tot 3 meter en een breedte van 10 tot 15 meter. Aan de zuidwestzijde een 125 meter lange toegangsweg geflankeerd door twee wallen. In de heuvel bevindt zich aan de zuidzijde een zeer grote en diepe ingraving. Aan de noordwestzijde is een kleinere verstoring.

Bouwtype:

Motte

Typologie:

Motteburcht

Huidig gebruik:

Grasland, bos

Adres:

Boekhorstweg ong.

Plaats:

Maria Hoop

Gemeente:

Echt-Susteren

Rijksmonument:

14260

Omvang monument:

Heuvel met kasteelfundamenten, gracht en wal.

Literatuur:

 • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, p. 263.
 • Peeters, G., 'Geschiedkundige beschrijving der gemeente Echt in vroegere en latere tijden' in: Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Duché de Limbourg, 4(1867), p. 52-144.
 • De Provincie Limburg (2 delen), Deel VII in Voorlopige Lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Den Haag, 1926, p. 60.
 • Smeets, F., 'De Bolleberg' in: De Nedermaas, 1(1922 / 23)3, p. 34.
 • Theelen, L., De Bollenberg Diergaarde, Echt, Heemkundekring 'Echter Landj', 1984, 12 p.
 • Otten, J., Treed binnen in het land van De Bolleberg, Maria Hoop 2012, ISBN 978-90-811299-7-8
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 14260

De Bol(len)berg ligt ten noorden van het negentiende-eeuwse dorpje Mariahoop in de gemeente Echt. Een motte werd in Midden-Limburg vanouds een 'bolberg' genoemd. De motte lag op de westgrens van een omvangrijk moeras, het Echterbroek, en een hoger plateau, ruim 2,5 kilometer verwijderd van de enige doorgang, de Pepinusbrug, in de route Echt-Waldfeucht.

De burchtheuvel heeft een doorsnede van circa 25 tot 40 meter en is nu nog ongeveer 5 meter hoog. Aan de zuidkant is een diepe ingraving en aan de noordwestelijke zijde een kleine verstoring. Over de vorm van het kasteel op de motte is niets bekend. Er zouden zich nog - niet nader te dateren - middeleeuwse fundamenten bevinden in de heuvel. De motte wordt omgeven door een 10 tot 15 meter brede gracht en daarbuiten weer door een even brede omwalling van 2 à 3 meter hoog. Opmerkelijk is de zuidwestelijke toegang: een 125 meter lange weg geflankeerd door wallen voert naar de huidige Boekhorstweg.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen op de grens van moeras en plateau.