Herenhuis met dienstgebouwen De Steeg - Grubbenvorst

 • Informatie
 • Gegevens
 • Documentatie
 • Media
 • Domein

Naam:

De Steeg

Alternatieve benaming(en):

Ingen Stegen, Lovendaal

Adres:

Broekeindweg 1, Grubbenvorst

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RDMZ, ingekort) Het complex De Steeg bestaat uit een vroeger omgracht terrein met daarop een herenhuis, stalgebouw en schuur die gedrieën een vierkant voorplein afbakenen. Het herenhuis dateert uit de achttiende eeuw, de twee vleugels zijn van omstreeks 1800.

Het rechthoekige hoofdgebouw telt twee bouwlagen onder een leien schilddak. De bakstenen voorgevel (oostgevel) is zeven traveeën breed en heeft op de begane grond in het midden een paneeldeur met bovenlicht en hardstenen omlijsting. De geprofileerde omlijsting is in de top voorzien van twee kuiven met rocaillemotief. De vensters op de begane grond zijn getoogd en bevatten acht ruiten; de vensters op de verdieping zes. De noordgevel is blind en bevat een oud muurfragment met drie getoogde strekken. In de zuidgevel is een vernieuwde ingang gesitueerd. Op de verdieping is een venster dichtgezet. Een zolderluik onder een overhuiving breekt hier door de kroonlijst heen. De westelijke achtergevel correspondeert met de voorgevel. De ingangspartij is echter vernieuwd: de deur is nieuw en de omlijsting gecementeerd. Voor de ingang ligt een terras met trap van vijf treden hoog. Het terras is drie traveeën breed. De leien op het dak zijn in maasdekking gelegd. Op de nok staat een zeskantige dakruiter, waarschijnlijk is deze getuige het windvaantje in het jaar 1808 geplaatst. Op de nokuiteinden staan bakstenen schoorstenen.

De schuur aan de zuidzijde van het voorplein heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De lange bakstenen noordgevel is drie traveeën breed, waarvan de buitenste twee iets naar voren springen. In elke travee een getoogde dubbele deur. De tuitgevels aan de korte zijden zijn blind en voorzien van vlechtingen. Tegen deze gevels zijn ontsierende aanbouwen geplaatst. In de zuidgevel is een nieuw venster aangebracht. Het stalgebouw aan de noordzijde van het voorplein was van een gelijke opzet. Bij een verbouwing zijn in de lange zuidgevel vijf nieuwe vensters en twee deuren geplaatst. In de oostelijke zijgevel bevinden zich twaalf vliegopeningen en een deur op de begane grond.

Bouwtype:

Herenhuis met dienstgebouwen

Typologie:

Moated site(?)

Huidig gebruik:

Wonen

Adres:

Broekeindweg 1

Plaats:

Grubbenvorst

Gemeente:

Horst aan de Maas

Rijksmonument:

18801

Omvang monument:

Herenhuis, schuur en stallen.

Literatuur:

 • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 143.
 • Crassier, Louis baron de, 'De hoeve Cleyn Hambroeck en het huis In gen Stegen te Grubbenvorst' in: De Maasgouw, 40(1920), p. 90.
 • Flament, A.J.A., 'Aanteekeningen omtrent kunstvoorwerpen, oudheden enz. in Limburg (Grubbenvorst)' in: De Maasgouw, 25(1903)20, p 77.
 • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 144-146.
 • Janssen de Limpens, K.J.Th., Leen- en laathoven in de Maaslandse territoria vóór 1795, (Werken uitgegeven door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, nr. 6) Maastricht, 1974, p. 165 en 174 (nrs. 939 en 997).
 • Mialaret, J.H.A., Noord-Limburg, Deel V (provincie Limburg), tweede stuk in De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Den Haag, Staatsdrukkerij, 1937, p. 71.
 • De Provincie Limburg (2 delen), Deel VII in Voorlopige Lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Den Haag, 1926, p. 107.
 • Tromp, H.M.J. & T. Henri-Buitenhuis (red.), Historische buitenplaatsen in particulier bezit, Utrecht, Het Spectrum, 1991, p. 244.
 • Tromp, H.M.J., Private Country Houses in the Netherlands, Zwolle / Zeist, Waanders / RDMZ, 1997, p. 290.
 • Verzijl, J.J.M.H., 'De hoeve Cleyn Hambroeck en het huis De Steeg (Ingen Steghen) te Grubbenvorst' in: De Maasgouw, 48(1928)11 / 12, p. 69-70.
cURL Error: