Besloten hoeve Nederhoven - Heel

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Nederhoven

Alternatieve benaming(en):

Nederhove

Adres:

Dorpstraat 1, Heel

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RCE) 17de- of 18de-eeuwse bakstenen gebouwen in U-vorm op omgracht terrein

Opmerking:

NB de gemeentegrens van Heel en Beegden liep vroeger dwars door het complex. Het huis viel binnen Beegden en de hoeve in de gemeente Heel en Panheel.

Bouwtype:

Besloten hoeve

Typologie:

Moated site

Huidig gebruik:

Boerenbedrijf

Adres:

Dorpstraat 1

Plaats:

Heel

Gemeente:

Maasgouw

Rijksmonument:

21070

Omvang monument:

Hoeve en gracht

Literatuur:

  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 223-225.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 21070

Nederhoven of Nierhoven ligt ten noordoosten van Heel, vlak buiten de dorpskern, op de noordoever van de Sleijebeek. De naam Nederhoven veronderstelt een Opperhoven, waarover niets bekend is. Huis Nederhoven en de bijbehorende hoeve waren samen geheel omgracht, maar behoorden lange tijd tot twee verschillende gemeenten. Het huis lag in Beegden, terwijl de hoeve onder Heel viel.

Van het laatmiddeleeuwse gebouw zijn enkel nog wat sporen over. (…) De gracht om het terrein van het complex wijst op een defensieve functie.

Over de teloorgang van het oude huis is niets bekend. Vermoedelijk is het ten onder gegaan gedurende de Gelderse oorlogen (1516-1543) of in het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Tijdens het Twaalfjarige Bestand werd het kleinere nieuwe huis gebouwd.

Tegelijkertijd met het huis zijn de drie dienstvleugels gebouwd die een binnenplaats omsluiten. Aan de open zijde – in de richting van het huis – is de plaats afgeschermd door een muur, waarachter zich de kasteeltuin bevindt. Een van de vleugels strekt zich voorbij de tuinmuur uit tot nabij het huis.

De voormalige paardenstallen zijn in 1968 omgebouwd tot een woonhuis, dat vervolgens een gastenverblijf is geworden met een bed&breakfast-voorziening.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen op de noordoever van de Sleijebeek