Villa, bijgebouwen en tuin Imstenraed - Heerlen

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Imstenraed

Alternatieve benaming(en):

Imstenrade

Adres:

Imstenrade 5, Heerlen

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RDMZ i.c.m. Monumenten van Geschiedenis en Kunst, 1926. Ingekort) Vrijstaande kasteelachtige villa rond 1908 gebouwd door een Belgische reder F. Schepens (getrouwd met een Heerlense) naar een ontwerp van de Brusselse architect H. van Massenhove. Hij was vrijmetselaar en in de decoraties zijn veel verwijzingen naar de vrijmetselarij. De in eclectische stijl gebouwde villa heeft een veelhoekige grondplan, is twee bouwlagen plus mezzanino hoog. Het afgeplatte schilddak en het torentje met lantaarn is met leien gedekt. Tegen de voorgevel een luifel boven de ingang, gedragen door zandstenen zuilen. Aan de achterzijde wordt een centraal balkon gedragen door dergelijke zuilen. Bijzondere details zijn het uitbundig versierde fries en enkele gevelstenen boven de verschillende ingangen. De villa staat in een parkachtige tuin die omstreeks 1928 werd aangelegd en is toegeschreven aan tuinarchitect J.B. Teuwen te Meerssen.

Bouwtype:

Villa, bijgebouwen en tuin

Typologie:

Onbekend

Huidig gebruik:

Wonen

Adres:

Imstenrade 5

Plaats:

Heerlen

Gemeente:

Heerlen

Rijksmonument:

512751

Omvang monument:

, maar de bescherming zal zich waarschijnlijk ook uitstrekken over de bijgebouwen (waaronder een watertoren) en de tuin.

Documentatie:

Rijksarchief Limburg, Archief familie Van Imstenrade te Mheer (nr. 16.1113), Maastricht, zie o.a. inv. nr. 4 met pachtcedullen hof Imstenrade.

cURL Error: