Kasteelachtig landhuis Scheres - Baarlo
- Informatie
- Gegevens
- Documentatie
- Media
- Domein
Bezoek mogelijkheden:
Nee
Omschrijving:
(MIP) 'Kasteel en kasteelhoeve' uit circa 1860. Kasteeltoren in drie bouwlagen met een tentdak. Aan de achtergevel van de toren een woongedeelte in twee bouwlagen met plat dak. Aan de rechterzijgevel van de woontoren een gesloten hoeve met schilddaken. Middendeel frontgevel risaleert en loopt uit in een topgevel. In dit deel een rondboogvormige toegangspoort in een hardstenen omlijsting. Diverse rechthoekige en rondboogvormige vensters.
Opmerking:
Voorganger onbekend
Bouwtype:
Kasteelachtig landhuisTypologie:
Landhuis (?)Huidig gebruik:
WonenAdres:
Napoleonsbaan Zuid 12-12aPlaats:
BaarloGemeente:
MaasbreeDocumentatie:
- Rijks Archief in Limburg, Archief Scheres-d'Olne (nr. 16.0521), Maastricht, diverse nummers zie o.a. de nr. 2208.
- Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Dossier Scheres, Zeist, Documentatie historische buitenplaatsen.
Literatuur:
- Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 262.
- Escaille, E. de l', 'La Seigneurie de Baarloo' in: Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Duché de Limbourg, 33(1896 / 97), p. 238-239.
- Escaille de Lier, H. de l', 'Kroniek van Baarlo onder Maasbree' in: Limburg's Jaarboek, 16(1910), p. 268.
- Flokstra, M., 'Riddermatige Huizen in het Pruisisch Gelders Overkwartier' in: Castellogica III, (1993-1997), p. 235-248.
- Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 163-165.
- Salden, A.H., Mededeling in: Kastelen in Limburg / Kastelendag, 1990, Venlo / Arcen.
Huis Scheres is vanaf het zuiden gezien gelegen aan de linkerzijde van de in 1811-1812 aangelegde Napoleonsbaan ten zuidwesten van het dorp Baarlo. Het huis is tegenwoordig bereikbaar via een gebogen laan vanaf de Napoleonsbaan, maar oorspronkelijk lag de ingang aan de noordzijde. Het huis staat op de rechteroever van een kleine beek die zich zuidelijk van het dorp verenigt met de Molenbeek.
Over de oudste vorm van Scheres is weinig bekend. Vermoedelijk ging het om een grote boerderij. In zijn huidige verschijningsvorm dateert het complex uit het derde kwart van de negentiende eeuw, maar de kern van de oostvleugel zou uit de achttiende eeuw kunnen dateren. De kaart van Tranchot uit het begin van de negentiende eeuw en de kadastrale minuut uit 1840 tonen Scheres als een u-vormig complex dat zich naar het noorden opent.
Het huis ligt in het zuidelijke deel van een landschappelijke tuinaanleg, die grotendeels in de tweede helft van de negentiende eeuw totstandkwam. Voor het vrije uitzicht vanuit de woonvleugel aan de oostzijde is aan de overzijde van de Napoleonsbaan een overplaats aangelegd.
Nu nog te zien:
-de locatie
Context:
Gelegen op de oever van een kleine beek.