Herenhuis, besloten hoeve Te Scharen - Maastricht

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Domein
  • Media

Naam:

Te Scharen

Alternatieve benaming(en):

Schaen, Scharn, 't Geudje, het Goedje, Den Dam(p)

Adres:

Burgemeester Cortenstraat 26, Maastricht

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, 1962) Het aan de straat gelegen bakstenen herenhuis, 1788, van twee verdiepingen onder een wolfdak met leien heeft een symmetrische achtergevel met een segmentboogingang in hardsteen, segmentboogvensters en in het middenfronton een ovale oculus. De voorgevel dateert van 1890. Inwendig een hal met neoclassicistisch stucwerk, verder o.a. een kamer in Lodewijk XVI-stijl. De in U-vorm aangebouwde hoeve van baksteen bestaat uit een voorgedeelte van twee verdiepingen onder een mansardedak, rechts in het verlengde van het herenhuis, en een lager gedeelte. Beide gedeelten dateren getuige een sluitsteen uit het jaar 1789.

Bouwtype:

Herenhuis, besloten hoeve

Typologie:

Moated site (betreft Den Dam)

Huidig gebruik:

Kantoor

Adres:

Burgemeester Cortenstraat 26

Plaats:

Maastricht

Gemeente:

Maastricht

Rijksmonument:

28056

Omvang monument:

Herenhuis

Literatuur:

  • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 150.
  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 372-373.
  • Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, Zuid-Limburg, uitgezonderd Maastricht, Den Haag, staatsdrukkerij, Deel V (provincie Limburg), derde stuk in De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, 1962, p. 227.
  • Venne, J.M. van de, Geschiedenis van Heer, Heer, 1957.

Te Scharen, ook genoemd Schaen, Scharn, maar ook 't Geudje, het Goedje of Den Dam(p), ligt in het dorp Scharn dat in het stadsgebied van Maastricht is opgegaan. Het is te vinden in de oostelijke rooilijn van de bebouwing langs de Burgermeester Cortenstraat, de oude verbinding tussen Maastricht en Luik.

Tussen 1909 en 1921 werd het herenhuis een tijdlang gebruikt als klooster voor de uit Frankrijk en Spanje uitgewezen zusters clarissen. In 2004 heeft het Generale Bestuur van de Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis ('de Broeders van Maastricht') het huis in gebruik genomen als woning en kantoor.

Of het huis van de in 1145 genoemde Adelbert in de buurtschap Schaarn versterkt was, is niet duidelijk. Er wordt een verband gelegd met het op de kadastrale minuut (1841) en andere kaarten ten oosten van de huidige Burgermeester Cortenstraat (de oude Schoolstraat) weergegeven omgrachtte terrein. Dit terrein van ongeveer 60 x 60 meter, met een toegang aan de zuidzijde, werd 'de Dam(p)' genoemd.

In 1788 bouwde men in de oostelijke rooilijn van de Burgermeester Cortenstraat het huidige bakstenen herenhuis (…).

Achter het huis strekte zich de geometrische tuin uit.'

Ten zuiden van het herenhuis verrees, eveneens in de rooilijn, een u-vormige aangebouwde boerderij van baksteen (…).'

Context:

Gelegen aan de rand van het plateau

U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 28056