Besloten hoeve met geïncorporeerd herenhuis Meerlo - Meerlo

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Meerlo

Alternatieve benaming(en):

't Kasteelke, Het Kasteeltje

Adres:

Moleneind 4-6, Meerlo

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RCE) Slothoeve het kasteeltje gelegen binnen de omgrachting van het verdwenen kasteel van Meerlo, waarvan nog fundamenten in de bodem zitten. Hoog woonhuis met twee trapgevels, een doorrijpoort en het ankerjaartal 1619. Bijgebouwen o.a. de aansluitende lagere schuur en een vrijstaand bijgebouw XVIII e.v.

Bouwtype:

Besloten hoeve met geïncorporeerd herenhuis

Typologie:

Moated site

Huidig gebruik:

Wonen

Adres:

Moleneind 4-6

Plaats:

Meerlo

Gemeente:

Horst aan de Maas

Rijksmonument:

28429

Omvang monument:

Slothoeve bestaande uit woonhuis, doorrijpoort en bijgebouwen.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 28429

Het huis Meerlo of 't Kasteelke ligt ten noorden van het dorp Meerlo. De gracht om het onregelmatige complex wordt gevoed vanuit de direct ten oosten daarvan stromende Molenbeek. Aan de beek stond een houten watermolen, die bij het kasteel hoorde en tot in de jaren twintig van de twintigste eeuw in gebruik was. Hij werd onbruikbaar door de normalisatie van de Molenbeek in 1935 en is in 1949 gesloopt.

In 1581 werd een groot deel van het dorp Meerlo in brand gestoken. Vermoedelijk ging toen ook het kasteel in vlammen op. Johan van Winckelhuysen liet het aan het begin van de zeventiende eeuw in sterk gewijzigde vorm herbouwen.

't Kasteelke is een gebouwencomplex rond een binnenterrein. Het wordt omgeven door de resten van een rechthoekige omgrachting met afgeronde hoeken, die in 1869 nog vrijwel geheel aanwezig was. De huidige bebouwing bestaan uit een aan de zuidzijde dwarsgeplaatst poortgebouw met een woongedeelte, een aangrenzende schuur op een L-vormige plattegrond en een zeer fors vrijstaand woonhuis aan de noordzijde.

Nu nog te zien:

-de bebouwing (artificieel, vlak)

-oprijlaan (artificieel, lijn)

Context:

Gelegen aan de Molenbeek.