Besloten hoeve (deels) Ulestraterhof - Ulestraten

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Ulestraterhof

Adres:

Dorpstraat 19a, Ulestraten

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RCE) Ulestraterhof. Linkergedeelte van grote hoeve met binnenplaats; van baksteen. Hoog hoofdgebouw met schilddak en middenpartij met pilasters en fronton, XVIII D. Zijvleugel met wolfdak en trophee in Lodewijk XVI-stijl.

Bouwtype:

Besloten hoeve (deels)

Typologie:

Onbekend

Huidig gebruik:

Wonen

Adres:

Dorpstraat 19a

Plaats:

Ulestraten

Gemeente:

Meerssen

Rijksmonument:

28490

Omvang monument:

Linkergedeelte hoeve

Documentatie:

  • Mulken, W. van, Inventaris van de archieven der gemeente Ulestraten, Maastricht, Inspectie der Gemeente- en Waterschapsarchieven in Limburg, 1970, 127 p.
  • Mulken, W. van, Inventaris van de archieven der gemeente Ulestraten 1797-1938 (1963), Maastricht, Provinciale Inspectie der Archieven in Limburg, 1990, 120 p.

Literatuur:

  • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 526.
  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 343-344.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 28490

'De Ulestraterhof ligt aan de oostrand van het dorp Ulestraten, aan de noordoostzijde van de weg naar Klein Haasdal. Op het ogenblik is het een besloten hoeve, waarbij een van de zijden door het herenhuis wordt ingenomen.

De Ulestraterhof is een grote boerderij hoeve met een naar de Dorpsstraat geopende binnenplaats. Deze binnenplaats is omgeven door een tweelaagse bebouwing, waarvan het aan de westzijde gelegen herenhuis waarschijnlijk het oudste deel vormt.

Over de bouwgeschiedenis is niets achterhaald behalve het jaartal 1649. Of deze datum de bouw van het gehele complex aangeeft, is zonder bouwhistorisch onderzoek niet te zeggen. Om de Ulestraterhof lagen vroeger mogelijk grachten. Op het kadastrale minuutplan ligt voor de hoeve, aan de overzijde van de weg, alleen ter hoogte van de Ulestraterhof een sloot. Ten zuidwesten van de slot ligt tevens een kleine vijver die deel zal hebben uitgemaakt van een tuin.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen aan een zijdal