Besloten hoeve Het Hoenshuis - Voerendaaal

 • Informatie
 • Gegevens
 • Documentatie
 • Media
 • Domein

Naam:

Het Hoenshuis

Alternatieve benaming(en):

Hoenhuis

Adres:

Hoensweg 17, Voerendaaal

Bezoek mogelijkheden:

Als lid of gast van de golfclub

Omschrijving:

(SB4) Hoeve met een omsloten binnenplaats. Men betreedt de binnenplaats via een poort die bovenin is voorzien van een duivenverblijf. Om de binnenplaats liggen verder gegroepeerd een herenhuis en bedrijfsvleugels; het herenhuis is twee bouwlagen hoog, de vleugels zijn één laag hoog. Er zijn door de golfclub talloze nieuwe vensters aangebracht die tot de grond doorlopen. De plint van de hoeve is van kunradersteen, de rest is van baksteen. De daken zijn gedekt met pannen.

Bouwtype:

Besloten hoeve

Typologie:

Moated site

Huidig gebruik:

Golfclubhuis, horeca

Adres:

Hoensweg 17

Plaats:

Voerendaaal

Gemeente:

Voerendaal

Literatuur:

 • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 574.
 • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 404-405.
 • Hommerich, L. van & F. Welters, Gedenkboek Voerendaal, Heerlen, Winants, 1949.
 • Janssen de Limpens, K.J.Th., Leen- en laathoven in de Maaslandse territoria vóór 1795, (Werken uitgegeven door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, nr. 6) Maastricht, 1974, p. 59 (nr. 236).
 • Krüll, W.J., Bibliografie van de geschiedenis van de Zuid-Limburgse kastelen en landhuizen, Heerlen, 1982, nummer 94.
 • De Provincie Limburg (2 delen), Deel VII in Voorlopige Lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Den Haag, 1926, p. 531.

Het Hoenshuis, dat zijn naam ontleent aan het geslacht Hoen, kan beschouwd als het Huis of de Hof te Voerendaal. Het ligt ten westen van Voerendaal aan de noordrand van het dal van de Hoensbeek, waarin ook kasteel Puth ligt.

Op de plaats van het Hoenshuis is al meer dan tweehonderd jaar geen kasteel meer te vinden.

Wanneer het uiteindelijk werd gesloopt is niet duidelijk. Op de kaart van Christiaen Sgroten uit 1573 komt het voor als kasteel met de naam Huntz. In 1784 was nog slechts sprake van een verpachte boerderij. Een stuk in mergel uitgevoerde muur in de huidige besloten hoeve is mogelijk nog een overblijfsel van het middeleeuwse kasteel. De naam Het Hoenshuis is overgegaan op de huidige besloten hoeve (…).

Van de vroegere grachten om het complex is niets meer over. De huidige functie als clubhuis van een golfclub heeft geleid tot forse aanpassingen aan de binnenplaatszijde.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen aan de noordrand van het dal van de Hoensbeek