Besloten hoeve met geïncorporeerd herenhuis Goedenrade - Eys

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Goedenrade

Alternatieve benaming(en):

Goedenraad, Blockhuys

Adres:

Mr. dr. Froweinweg 61-63, Eys

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RCE) Rechthoekig gebouw, midden XVIII, met vierkante koepeltoren. U-vormige kasteelhoeve, met ankerjaartal 1764; boven de poort een fronton alliantiewapen.

Bouwtype:

Besloten hoeve met geïncorporeerd herenhuis

Typologie:

Onbekend

Huidig gebruik:

Wonen en agrarisch bedrijf

Adres:

Mr. dr. Froweinweg 61-63

Plaats:

Eys

Gemeente:

Gulpen-Wittem

Rijksmonument:

509978

Omvang monument:

Slothoeve

Documentatie:

  • Zie volgnummer 1

Literatuur:

  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 470-472.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 509978

Kasteel Goedenrade is gelegen aan de oostzijde van het dorp Overeys. In het begin van de negentiende was een deel van de grachten nog aanwezig. Ze werden gevoed door de Eyserbeek die waarschijnlijk in de achttiende eeuw iets naar het noorden was verlegd. Een reeks visvijvers ten oosten van het huis maakte deel uit van een wateras.

Sinds 1971 is het landgoed eigendom van de stichting het Limburgs Landschap en wonen er verschillende huurders.

Het goed Goedenrade, dat in 1343 voor het eerst werd genoemd, werd 22 jaar later als verwoest vermeld. Het werd herbouwd en in het leenregister aangeduid als blokhuis met hoeve Goedenraad. De term 'blokhuis' kan wijzen op een verdedigingsfunctie. De ligging in de voormalige bedding van de Eyserbeek lijkt dit te bevestigen. Mogelijk is de benaming blokhuis de aanduiding voor een woontoren.

Het park ten oosten van het huis had oorspronkelijk een laat-classicistische geometrische aanleg, met de tot visvijvers verbrede Eyerbeek als zichtkanaal. In de loop van de negentiende eeuw werd deze aanleg veranderd in de landschapsstijl. Willen Frowein liet het park vanaf 1917 veranderen door het toevoegen van neobarokke elementen met geometrische vormen en vormsnoeiwerk, waaronder drie cirkels van taxus met een bijzonder perspectivisch effect. Na 1975 zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Nu nog te zien:

-