Hoeve Heeze - Slenaken
- Informatie
- Gegevens
- Documentatie
- Media
- Domein
Naam:
HeezeAlternatieve benaming(en):
Hees, HeezAdres:
Hees 2 en 8, SlenakenBezoek mogelijkheden:
Nee
Omschrijving:
(J.J.F.W. van Agt, 1983) Gesloten complex, grotendeels van baksteen, met rechthoekige binnenplaats; het hogere woonhuis in het midden van de noordoostelijke lange zijde naar buiten uitspringend; de gebouwen zijn afgedekt met zadeldaken, terwijl het woonhuis een licht gebroken dak heeft. Inrit aan de noordwestkant.
Het woonhuis heeft aan de hofzijde en aan de veldzijde drie bovenvensters met segmentbogen en een gevelsteen respectievelijk met het jaartal 1828 en de naam Hees: in beide topgevels zit een halfrond zoldervenster. Aan de hofzijde zit nog een houten kozijn van de vroegere ingang in de middenas. De kelder van het woonhuis heeft een segmentbogig tongewelf van baksteen tussen twee van dergelijke tongewelfjes overdwars. In het huis bevindt zich een ellipsbogige kachelnis met gecanneleerde zijpilasters uit de bouwtijd.
De noordwestelijke vleugel is aan de hofzijde nog gedeeltelijk van vakwerk; in dit oudere gedeelte bevindt zich een trap, waarvan de leuning een getorste trappaal, circa 1800, heeft met cannelures, voluut, festoen en schijvenmotief.
Opmerking:
Iets ten noordwesten van het complex lag een vijver
Bouwtype:
HoeveTypologie:
Moated siteHuidig gebruik:
Agrarisch bedrijf, wonenAdres:
Hees 2 en 8Plaats:
SlenakenGemeente:
Gulpen-WittemDocumentatie:
- Marres, W., Hoeve Hees, 1968, manuscript in bezit van RDMZ.
- Mulken, W. van, Inventaris van de archieven der gemeente Slenaken, Maastricht, Inspectie der Gemeente- en Waterschapsarchieven in Limburg, 1964, 245 p.
Literatuur:
- Agt, J.F. van et al., Vaals, Wittem en Slenaken, Den Haag, Staatsuitgeverij, deel VII in De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst. De provincie Limburg, Zuid-Limburg uitgezonderd Maastricht, 2e afl., 1983, p. 378-379.
- Bogman, F.L.H., Slenaken in oude ansichten, Zaltbommel, Europese Bibliotheek, 1986, 38 p.
- Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 470.
- Föhl, W., 'Rittersitz Morshoven. Der Hof Morsches im Kempener Land (o.a. Huis Heess te Slenaken)' in: Niederrheinisches Jahrbuch, 4(1959), p. 38-72.
- Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, p. 473.
- Habets, J. & A.J.A. Flament, 'Losse aanteekeningen, op dienstreis gemaakt (Slenaken)' in: De Maasgouw, 17(1895)20, p. 77.
- Leclercq, W.L., Limburgs reisboek, Amsterdam, z.j., p. 318.
- Maessen, H., Korte schets der geschiedenis van de parochie Slenaken, Maastricht, Boosten & Stols, 1910, 62 p.
- Ryckel, A.M. de, 'Les Fiefs du Comté de Dalhem' in: Bulletin de la Société d'Art et d'Histoire du diocèse de Liège, 17(1908), p. 272-384 in het bijzonder p. 305.