Landhuis Aerwinckel - Posterholt

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein
  • Wikipdia

Naam:

Aerwinckel

Adres:

Burgemeester Geradtsstraat 51, Posterholt

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(MSP) Het landhuis, gebouwd in een kasteelachtige romantische trant à la de Engelse neogotiek, wordt vooral gekenmerkt door de vele kleine torentjes en kantelen met daarin smalle, blinde venstertjes. De voorgevel heeft diverse naar voren springende geveldelen, waarvan het middendeel eindigt in een trapgevel. Boven deur en in de topgevel diverse gevelstenen met wapens en spreuken. De deur is binnen een hardstenen omlijsting geplaatst. De entree is bereikbaar via hardstenen trappen. Aan de achterzijde een dominerende zeshoekige erker. De rechterhoekpartij op de eerste bouwlaag bestaat uit een houten erker met fraaie decoratieve glas-in-lood bovenlichten. Het landhuis is in 1854 gebouwd door P.J.H. Cuypers. Rond het pand ligt een park in Engelse landschapsstijl.

Bouwtype:

Landhuis

Typologie:

Onbekend

Huidig gebruik:

Wonen

Adres:

Burgemeester Geradtsstraat 51

Plaats:

Posterholt

Gemeente:

Roerdalen

Rijksmonument:

32182

Omvang monument:

Landhuis

Documentatie:

  • Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Dossier Aerwinckel, Zeist, Documentatie historische buitenplaatsen

Literatuur:

  • Bakkes, P., 843 jaar Posterholt, Posterholt, Gemeentebestuur Posterholt, 1990, 24 p.
  • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 403.
  • Escaille, H, de l', 'Les fiefs du Haut Quartier de la Gueldre, 1236-1598 (2 Het ampt Montfort: Aerwinckel)' in: Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Duché de Limbourg, 31(1894), p. 202.
  • Gootzen, P., 'Edele woonhuizen in de Roerstreek (4)' in: Jaarboek der Heemkundige Vereniging Roerstreek, 8(1976), p. 79-81.
  • Leclercq, W.L., Limburg, Reisboek, Amsterdam, z.j. (±1940), p. 162.
  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 242-243.
  • Kempkens, J., 'Posterholt of Pos-ter-holt?' in: Jaarboek der Heemkundige Vereniging Roerstreek, 3(1971), p. 85-99.
  • Vemer, J.C., Kastelen in het land van Midden- en Noord-Limburg, gids langs kastelen en landadellijke huizen van Midden- en Noord-Limburg, Maastricht, 1967, p. 56.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 32182

Kasteel Aerwinkel in het Limburgse Posterholt werd voor het eerst genoemd in 1544, en was waarschijnlijk een hoeve. Wanneer het toenmalige huis is verdwenen is niet bekend.

In 1854 werd het huidige landhuis gebouwd door Pierre Cuypers in opdracht van P.M. Geradts. Dit landhuis heeft de status rijksmonument. Bij het landhuis liggen meer gebouwen die de status hebben van rijksmonument, waaronder een oude schuur en een badhuisje.

Externe link

  • Informatie over rijksmonumentnummer 527759


Ga naar Wikipedia.

De buitenplaats Aerwinkel is gelegen tussen het dorp Posterholt en het gehucht Reutje. Het huidige landhuis is uit 1854 als de voortzetting van een ouder buitenhuis, waarvan het hoofdgebouw iets zuidelijker op de plaats van het voormalige bezinningscentrum moet worden gezocht. De naam Aerwinkel (Waterhoek) is een verwijzing naar de ligging aan de rand van het dal van de Vlootbeek.

Het huidige neogotische landhuis Aerwinkel is in 1856 gebouwd door Pierre Cuypers in opdracht van de familie Geradts.

Het omringende park in rijpe landschapsstijl is in 1854 aangelegd op een akkercomplex aan de rand van het bos. Aan de rand van het park ligt rond een binnenplaats een complex waarvan de midden- en laat negentiende eeuwse agrarische bebouwing omstreeks 1960 is vervangen door barakken. Bewaard bleven een langgerekte negentiende-eeuwse lage woonvleugel aan de noordzijde en een haaks daarop staande bakstenen schuur aan de westzijde. Het boerderijcomplex is in oorsprong ouder dan het door Cuypers gebouwde landhuis want op de Tranchotkaart en de oudste kadastrale kaart uit 1805 komt het complex voor als drie vleugels rond een binnenplaats. Aan de zuidzijde, waar geen bebouwing was, stond mogelijk het representatieve woonhuis. Op de plaats van het huidige aangrenzende weiland strekte zich hier omstreeks 1800 een ongeveer 250 meter lange geometrische tuin uit, die aan de oost- en de westzijde werd omzoomd door het bos waaraan het dorp Posterholt zijn naam dankt.

Nu nog te zien:



Context:

Gelegen in het dal van de Vlootbeek