Kasteel Baexem - Baexem

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Baexem

Alternatieve benaming(en):

Baaksem

Adres:

Kasteelweg 9-11, Baexem

Informatie:

Ooit zal op dit kasteel de familie Van Beaxen hebben gewoond. Deze familie wordt al sinds de dertiende eeuw vermeld. Het huidige huis Baexem zal dateren uit de achttiende eeuw. In 1764 was het eigendom van de familie De la Marck.

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RDMZ i.c.m. ROB) Gedeelte van het kasteel van Baexem, een vroeger omgracht symmetrisch aangelegd complex. Bakstenen hoofdgebouw onder hoog schilddak met zijvleugel welke verlengd is met lagere dienstvleugel, XVII-XVIII. De hoofdvleugel aan het voorplein heeft een hoger middenrisaliet met fronton. Hek met zandstenen pijlerbekroningen.

Bouwtype:

Kasteel

Typologie:

Motte

Huidig gebruik:

Particuliere bewoning

Adres:

Kasteelweg 9-11

Plaats:

Baexem

Gemeente:

Leudal

Rijksmonument:

8573

Omvang monument:

Hoofdvleugel aan voorplein, hekpijlers.

Literatuur:

  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 206-208.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 8573

Kasteel Baexem staat ten zuiden van het gelijknamige dorp aan de weg naar Grathem op de westrand van het beekdal van de Haelensche Beek. Het is een typisch voorbeeld van een kasteel dat in een beekdal werd gebouwd om de grachten van (vers) water te kunnen voorzien. De voorganger van het huidige huis is mogelijk een nog zichtbare motte genaamd De Borg, waar het oudste kasteel zou hebben gestaan.

Over de oudste bouwgeschiedenis van het huis is niets bekend. Bij graafwerkzaamheden in 1985 is onder meer het fundament van een toren tevoorschijn gekomen, maar de ouderdom daarvan is onbekend.

Het huidige kasteel Baexem is van oorsprong waarschijnlijk een vroeg-zeventiende-eeuws slot, omringd door een gracht. Het huis (…) was is het begin van de negentiende eeuw nog aan drie zijden door een gracht omgeven. Aansluitend was er een gracht om de vroegere moestuin achter het kasteel.

Het voorterrein heeft een oprijlaan vanuit het noordwesten. De toegang wordt gemarkeerd door een symmetrisch inrijhek (…). Rond het plein bevinden zich vier gebouwen, die oorspronkelijk een vrijwel symmetrische aanleg hadden. Deze opzet dateerde waarschijnlijk uit het begin van de achttiende eeuw en was omstreeks 1840 nog ongewijzigd. Links van de oprijlaan bevindt zich de L-vormige 'Hover Hof'. Rechts ligt haaks op de laan de 'Soursehof', die oorspronkelijk ook een L-vormige aanleg had. Een kaart uit 1869 toont aan dat dit gebouw in de negentiende eeuw nog aanzienlijk werd uitgebreid, voor het werd vervangen door het huidige gebouw. Voorbij deze gebouwen ligt links huis 'De Trap'. Aan de rechterzijde heeft een soortgelijk pand gestaan, dat in de eerste helft van de twintigste eeuw is vervangen door een nieuwe bedrijfsvleugel.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen op de westrand van de Haelensche Beek