Herenhuis en bouwhoeve Ravensberg - Linne

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Ravensberg

Alternatieve benaming(en):

Ravensburg, Ravenborgh

Adres:

Weerd 7-8, Linne

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RCE) Groot buitengoed, XVIII-XIX, met hoeve, stallen, remise en een monumentaal toegangshek, voorzien van poortpijlers met bekroningen. Het herenhuis met schilddak en rechthoekige omarmingen.

Bouwtype:

Herenhuis en bouwhoeve

Typologie:

Onbekend (buitenplaats?)

Huidig gebruik:

Wonen en agrarisch gebruik

Adres:

Weerd 7-8

Plaats:

Linne

Gemeente:

Maasgouw

Rijksmonument:

25893

Omvang monument:

Herenhuis, hoeve, stallen, remise en hek.

Literatuur:

  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 257-258.
  • Leclercq, W.L., Limburg, Reisboek, Amsterdam, z.j. (±1940), p. 156.
  • Tromp, H.M.J., Private Country Houses in the Netherlands, Zwolle / Zeist, Waanders / RDMZ, 1997, p. 288-289.
  • Vemer, J.C., Kastelen in het land van Midden- en Noord-Limburg, gids langs kastelen en landadellijke huizen van Midden- en Noord-Limburg, Maastricht, 1967, p. 61.
  • Wolters, M.J. Recherches sur l'ancienne ammanie de Montfort, comprenant les communes de St-Odilienberg, Echt, Nieustadt, Linne, Vlodorp, Posterholt et Roosteren, dans la province actuelle de Limbourg, Gand, Gyselynck, 1852, 150 p.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 25893

Huis Ravensberg is evenals Heysterum gelegen in de Linnerweerd, een uiterwaard van de Maas ten westen van het drop Linne. Het zal zijn ontstaan uit een boerderij Ravensburg.

Het blokvormige herenhuis (…) staat vermeld als achttiende-eeuws, zijnde verbouwd in de negentiende eeuw. Noch op de Tranchotkaart van 1806, noch op het kadastrale minuutplan van omstreeks 1825 staat echter het blokvormige herenhuis aangegeven. Het moet derhalve na 1825 zijn gebouwd. De Tranchotkaart laat wel een u-vormige hoeve met een opening naar het zuiden zien.

Op het genoemde kadastrale minuutplan is de westelijke vleugel van deze hoeve uitgebreid met een nieuw u-vormig gebouw, waarvan de opening naar het noorden is gericht. De lange westelijke vleugel van deze aanbouw is nog aanwezig als schuur. Van de overige opstallen is de oude achttiende-eeuwse hoeve bewaard gebleven, alsmede het genoemde herenhuis. Het complex is in het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw gerestaureerd.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen in het dal van de Maas