Herenhuis / Klooster Opveld - Maastricht

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein

Naam:

Opveld

Adres:

Veldstraat 20, Maastricht

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RDMZ i.c.m. Monumenten van Geschiedenis en Kunst, 1926) Het bakstenen herenhuis, XVIIId, van twee verdiepingen onder een mansardedak heeft in het midden van de brede voorgevel een segmentboogingang in hardsteen; vensters met hardstenen onder- en bovendorpels XIXa. Inwendig deur met ruitpaneel, dubbele eiken trap met Dorische spijlen en twee hoofdbalusters met voluten, twee marmeren console-schoorsteen mantels; in de voormalige huiskapel een stucversiering in neoclassicistische trant met o.a. Korintische pilasters en in de zoldering een koepeltje, alles XIXa.

Klooster met kloostergang en neoromaanse kloosterkapel is gebouwd in 1910 door aannemer G. Heuts naar een ontwerp van architect Theophile van Kan te Heerlen. De geplande kapeltoren is vanwege onvoorziene bouwkundige problemen nooit gerealiseerd. Het kloostergebouw aan de straatzijde is gesitueerd tussen de 18de-eeuwse kloostervleugel aan de oostzijde en het schoolgebouw uit 1903 aan de westzijde. Tegen de achtergevel van het 18de-eeuwse kloosterdeel is een kloostergang gesitueerd die een verbinding vormt met de kloosterkapel.

Bouwtype:

Herenhuis / Klooster

Typologie:

Onbekend

Huidig gebruik:

Klooster

Adres:

Veldstraat 20

Plaats:

Maastricht

Gemeente:

Maastricht

Rijksmonument:

28063

Omvang monument:

Klooster (waaronder het achttiende-eeuwse herenhuis), kloostergang en kloosterkapel

Literatuur:

  • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 152.
  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, p. 371.
  • Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, Zuid-Limburg, uitgezonderd Maastricht, Den Haag, staatsdrukkerij, Deel V (provincie Limburg), derde stuk in De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, 1962, p. 224.
  • Venne, J.M. van de, Geschiedenis van Heer, Heer, 1957.
U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 28063

Opveld is gelegen aan de zuidoostelijke rand van het dorp Heer, dat nu een stadsdeel is van Maastricht. Opveld werd in de achttiende eeuw 'Ridderhof' en gelegen 'Aen gen veld' genoemd. De laatste naamsaanduiding is geëvolueerd tot Opveld. De naam Ridderhof duidt of een kasteelachtige behuizing, maar daarover is niets bekend.

Over de oudste bouwkundige geschiedenis van het huis is niets bekend. In 1774 liet P.J.J. van der Vrecken Opveld herbouwen. Onduidelijk is of het nieuwe huis op dezelfde plaats verrees als het oude.

Op de Tranchotkaart van 1805-1806 staat Opveld getekend als een traditionele vierkante hoeve.

Na 1880 werd Opveld tot klooster ingericht, met een kort intermezzo een bestemming als hotel. Na 1902 lieten de Zusters van de Voorzienigheid van Ruille-sur-Loire voor hun activiteiten op het gebied van onderwijs en bejaardenverzorging het herenhuis met boerderij uitbreiden.

Nu nog te zien:Context:

Gelegen op overgang van plateau naar riviergebied.