Landhuis Oost - Valkenburg aan de Geul

 • Informatie
 • Gegevens
 • Documentatie
 • Media
 • Domein

Naam:

Oost

Adres:

Oosterweg 36, Valkenburg aan de Geul

Informatie:

Kasteel Oost werd in de zestiende eeuw uit mergelsteen gebouwd. De kasteelboerderij is wellicht ouder.

Bezoek mogelijkheden:

als bezoeker horecagelegenheid of als gebruiker trouwzaal.

Omschrijving:

(RCE) Neoclassicistisch landhuis met schilddak, dat met lagere bijgebouwen drie zijden omgeeft van een cour d'honneur, dat toegankelijk is via een monumentaal toegangshek. XIXb, met oudere resten.

Bouwtype:

Landhuis

Typologie:

Onbekend

Huidig gebruik:

Restaurant, partycentrum en trouwzaal

Adres:

Oosterweg 36

Plaats:

Valkenburg aan de Geul

Gemeente:

Valkenburg aan de Geul

Rijksmonument:

36828

Omvang monument:

Huis, bijgebouwen en toegangshek

Literatuur:

 • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 453.
 • Goossens, J.W.H., 'Verlof tot mis lezen in de huiskapel van het kasteel Oost onder Schin op Geul, verleend in 1725' in: De Maasgouw, 50(1930), p. 32.
 • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 384-386.
 • Notten, J.G.M., Kasteel Oost: Valkenburg aan de Geul, Valkenburg aan de Geul, Letterkundig Centrum Limburg De Candelaer, 1982, 20 p.
 • Notten, J., Kijk op steden, Valkenburg, Amsterdam, Elsevier, 1984, 64 p.
 • De Provincie Limburg (2 delen), Deel VII in Voorlopige Lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Den Haag, 1926, p. 418.
 • Schurgers, H.J.H., J.G.M. Notten en L.W.G.N. Plutmaekers, Geschiedenis van Valkenburg-Houthem, Valkenburg, Uitgave van Het Land van Valkenburg (Oos heim-serie), 1979, 328 p.

Afbeeldingen Beeldbank RCE

U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 36828

Huis Oost is gelegen op de noordelijke oever van de rivier de Geul aan de oostrand van Valkenburg. De naamgeving zal te maken hebben met de ligging ten opzichte van het stadje. De ligging aan de steile rand van het dal van de Geul wijst erop dat bij de stichting defensieve redenen belangrijker zijn geweest dan een agrarische.

Wanneer de hof van Oost in 1563 voor het eerst wordt genoemd, zal deze nog niet lang hebben bestaan, want op de kaart van Valkenburg die Jacob van Deventer omstreeks 1560 maakte, wordt Oost nog niet weergegeven. In 1587 is voor het eerst sprake van een kasteel. Dit kan erop wijzen dat de hoeve in de tussentijd een ware transformatie heeft ondergaan. Op de kaart van Tranchot uit het begin van de negentiende eeuw werd het weergegeven als een omgracht complex bestaande uit vier vleugels rond een langgerekte binnenplaats, haaks op de weg naar Schin op Geul. Ten zuiden van het huis strekte zich een formele tuin uit die aan de westzijde door een muur was afgescheiden van het ernaast gelegen terrein.

Nadat Oost van 1763 geleidelijk in verval was geraakt, vond omstreeks 1830-1840 een ingrijpende verandering plaats. De noordvleugel werd gesloopt waardoor een u-vormige opzet ontstond. De zuidvleugel werd verbouwd tot het huidige neo-classicistische landhuis.

Bij de verbouwing in de periode 1830-1840 is de geometrische aanleg achter het landhuis veranderd in een landschappelijke aanleg, die in hoofdlijnen nog steeds aanwezig is.