symposium Bouwen en Restaureren, een vak apart

Categorieactiviteiten
Datum:28 till 29 november 2017
Tijd: 00:00
Locatie: Slot Schaesberg

 Speciale aandacht voor een heel bijzonder project: de herbouw van Slot Schaesberg. De komende jaren worden slot en de bijbehorende hoeve herbouwd in een voor Nederland even uniek als ambitieus traject.

Traditioneel ambachtswerk wordt gecombineerd met hypermoderne technieken als 3D printing, de bouwplaats wordt toegankelijk voor publiek en er komt een sterke focus op scholing en educatie. Dit laatste zal de komende jaren bijdragen aan het terugdringen van de tekorten aan gespecialiseerd restauratiepersoneel.

Op 28 en 29 november wordt het startschot gegeven voor een aantal nieuwe samenwerkingen. Dat gebeurt met het symposium "Bouwen en Restaureren: een vak apart".
Bezoekers kunnen cursussen volgen om zelf te proeven aan het restauratiewerk. Hoofdspreker Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum zal daarnaast ingaan op de uitdagingen bij de spraakmakende restauratie van zijn museum.

Het symposium is het startschot voor nieuwe samenwerkingen met één gezamenlijk doel: instroom en belangstelling voor ambachtsopleidingen.

Bij de herbouw van het Slot Schaesberg komen oude en nieuwe technieken samen: voor erfgoedpuristen een doodzonde, maar voor ontwikkelingsmanager René Seijben van BOEi is het juist een enorme verrijking. Het betekent een enorme impuls voor het behoud van zowel de ambachtelijke vakkennis als voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen.
“De komende jaren wordt met het project SlotLAB inzichtelijk worden welke moderne technieken we bij restauraties kunnen inzetten."

De herbouw van het 16e eeuwse Renaissance-kasteel Slot Schaesberg en de bijbehorende 17e eeuwse boerenhoeve is in alle opzichten een onconventioneel project. Naast de inzet van een combinatie van ambachtelijke en hypermoderne technieken, zal de herbouw zelf ook worden ingezet als een toeristische attractie. 
Bezoekers kunnen op Slot Schaesberg van alles te weten komen over leven en bouwen in de 17e eeuw. Het kasteel zal de komende jaren moeten uitgroeien tot een echte toeristische trekpleister in Limburg.