studiedag RCE: 'open-gesloten, de toegankelijkheid van kastelen en buitenplaatsen'

Categorieactiviteiten
Datum:15 december 2017
Tijd: 00:00
Locatie: RCE Amersfoort

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert op vrijdag 15 december de interdisciplinaire studiedag ‘Open – gesloten. De toegankelijkheid van kastelen, steden en buitenplaatsen’. De dag gaat over de grens tussen binnen en buiten, over toegankelijkheid en verdedigbaarheid in het verleden, wat daar nog van over is en hoe men daar vroeger mee omging. De studiedag vindt plaats op vrijdag 15 december bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. 

Archeologisch onderzoek blijkt een inspiratiebron voor herbeleving en reconstructie te zijn. Wat weten we werkelijk van middeleeuwse verdedigingswerken en in hoeverre lijken die op wat daaraan voorafging, bijvoorbeeld vergeleken met de romeinse tijd of in de vorm van aardwerken en houten structuren. Wat komt er verder naar voren uit bouw- en architectuurhistorisch onderzoek als het gaat om de vorm, functie en betekenis van verdedigingswerken? Een belangrijk aspect van de studiedag is tevens de zorg voor de instandhouding van het erfgoed; hoe gaan alle partijen ermee om, is het object wel of niet toegankelijk voor publiek en wat zijn de gevolgen daarvan? 

De organisatie van de studiedag is in handen van de RCE platforms Bouwhistorie en Kastelen & Buitenplaatsen, de Nederlandse Kastelen Stichting, de Stichting Bouwhistorie Nederland, en de Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen. Tijdens de studiedag is er een kleine boekenmarkt van verschillende uitgevers.

Aanmelden en kosten
U kunt de bijeenkomst gratis bijwonen, maar we verzoeken u zich wel op te geven via dit aanmeldformulier. Voor de lunch kunt u eventueel gebruik maken van ons bedrijfsrestaurant op eigen kosten.