Herenhuis met hoeve Severen - Maastricht

  • Informatie
  • Gegevens
  • Documentatie
  • Media
  • Domein
  • Wikipdia

Naam:

Severen

Adres:

Severenstraat 200, Maastricht

Bezoek mogelijkheden:

Nee

Omschrijving:

(RCE) Grotendeels omgracht herenhuis met wolfdak en gebeeldhouwde ingangsomlijsting uit 1742. Inwendig met rijk régence-interieur.

Bouwtype:

Herenhuis met hoeve

Typologie:

Moated site

Huidig gebruik:

Kantoor en appartementen

Adres:

Severenstraat 200

Plaats:

Maastricht

Gemeente:

Maastricht

Rijksmonument:

28043

Omvang monument:

Herenhuis

Documentatie:

  • Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Dossier Severen, Zeist, Documentatie historische buitenplaatsen.

Literatuur:

  • Crassier, Louis baron de, 'Huis Severen onder Amby' in: De Maasgouw, 40(1920), p. 95.
  • Crassier, Louis baron de, Dictionnaire historique du Limbourg néerlandais de la période féodale à nos jours, Maastricht, Van Aelst, opnieuw gepagineerde overdruk uit Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 1930-1937, p. 11.
  • Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs, 2006, pp. 373-374.
  • Krüll, W.J., Bibliografie van de geschiedenis van de Zuid-Limburgse kastelen en landhuizen, Heerlen, 1982, nummer 43.
  • Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, Zuid-Limburg, uitgezonderd Maastricht, Den Haag, staatsdrukkerij, Deel V (provincie Limburg), derde stuk in De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, 1962, p. 32-34.
  • De Provincie Limburg (2 delen), Deel VII in Voorlopige Lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Den Haag, 1926, p. 2.
  • Rijksarchief Limburg, Archief familie Rietraed (nr. 16.0874), Maastricht, zie o.a. nr. 100 met verhuur hof Severen in 1646 en 1656.

Afbeeldingen Beeldbank RCE

U kunt foto's van dit monument toevoegen op Wikimedia Commons o.v.v. rijksmonumentnr. 28043

Huis Severen is een 18e-eeuws kasteelachtig landhuis gelegen in Amby in het oosten van de Nederlandsegemeente Maastricht. Het landgoed Severen maakt deel uit van het Buitengoed Geul & Maas.

Geschiedenis en bewoners

De geschiedenis van Huis Severen begint in de late middeleeuwen. Het huis was toen in bezit van de familie Van 't Zievel. Van deze familie is de huidige naamgeving afkomstig; Severen is een verbastering van Zievel, wat zoveel betekent als 'drassig terrein', verwijzend naar de grond waar het kasteel op gebouwd was. Na de familie Van 't Zievel kwam het huis achtereenvolgens in bezit van de families Van Streithagen, Rietraet, Pain et Vin, Van Slijpe en Stevens.

In 1647 werd de nog bestaande kasteelhoeve gebouwd door majoor Pain et Vain. Diens dochter trouwde met Adriaan van Slijpe. Hun zoon, de latere burgemeester Godaert van Slijpe, bouwde het huidige hoofdgebouw. In de 19e eeuw verwierd de rijke industrieel Petrus Stevens het landgoed. Stevens was in 1847 oprichter van de wapenfabriek Manufacture royale des armes à feu. Hij liet een aantal veranderingen en toevoegingen aanbrengen en gaf opdracht het landschapspark aan te leggen.

In 1912, nadat Stevens kinderloos was gestorven, vestigde de zustersorde Soeurs de la Miséricorde er een voogdijgesticht voor verlaten en verwaarloosde kinderen. In 1920 verrees naast het landhuis een neogotische kapel ontworpen door de architect Guillaume Knols (zie luchtfoto hiernaast). In 1986 werd het complex aangekocht door de woningcorporatie Maasvallei, die de kapel en verscheidene andere bijgebouwen liet slopen, en van het landhuis de benedenverdieping in oude stijl restaureerde en op de bovenverdiepingen appartementen inrichtte. In 1997 vestigde de verpleegkliniek De Zeven Bronnen zich op het terrein. In 2019 werd de restauratie en herinrichting van de kasteelhoeve voltooid. In de hoeve zijn acht sociale huurwoningen gerealiseerd.

Beschrijving

Exterieur hoofdgebouw

Het huidige kasteel is een omgracht herenhuis met wolfdak en is in 1742 gebouwd door Godaert van Slijpe op de plek van een laatmiddeleeuwse voorganger. Over een boogbrug heeft men toegang tot het huis, door een poort met een gebeeldhouwde omlijsting in Lodewijk XV-stijl, waarin het alliantiewapen van de families Van Slijpe en Van Bogaert is verwerkt. De achtergevel met daarvoor een terras met hardstenen balustrade, heeft een middenrisaliet met afhangende guirlandes en daarboven een dakerker waarin aan de top een onderbroken fronton waar een ovaal zoldervenster in is aangebracht. Aan de zijkanten van het huis bevinden zich in het oog springende veranda's, die in 1880 zijn aangebouwd, en aan de tuinzijde een portiek met dubbele zuilen.

Om het hoofdgebouw licht een brede gracht met aan de oost- en westzijde een brug. Aan de westzijde ligt een in landschapsstijl ingerichte tuin uit 1880.

Interieur hoofdgebouw

Het huis heeft een rijk interieur in 18e-eeuwse Régencestijl. Delen van het stucwerk en wandschilderingen zijn bewaard gebleven.

Hoeve Severen

Bij het huis ligt een wit gepleisterde voorburcht met een gesloten vierkantshoeve uit de 17e eeuw, Hoeve Severen genaamd. Het poortgebouw in Maaslandse renaissancestijl is uit 1647 en is in 1700 verhoogd en voorzien van een koepeldak met een lantaarn. Het heeft een ingezwenkte lijstgevel waarin een fronton is aangebracht. In het fronton is het wapen van de familie Pain et Vin zichtbaar.


Ga naar Wikipedia.

Het huis Severen ligt ten westen van het dorp Amby in het dal van een zijbeek van de Kanjelbeek waarin ook De Geusselt is te vinden. Het complex bestaat uit een omgracht herenhuis en een voorburcht aan de noordoostzijde. Severen is recentelijk gedeeltelijk verbouwd tot een woningencomplex.

De Zusters van Barmhartigheid bouwden in 1920-1921 een grote neogotische kapel naast het huis, waarvoor de slotgracht grotendeels werd gedempt. Andere detonerende kloostergebouwen volgden. Deze twintigste-eeuwse kloostergebouwen werden door Woningbouwvereniging Maasvallei vervangen door woonbebouwing en het landhuis werd gerestaureerd. In de periode 1996-1998 werd het terrein heringericht. Voor de eertijds gesloopte opstallen kwam nieuwe woonbebouwing in de plaats. Van de zeventiende-eeuwse omsloten hoeve, die toegankelijk is via een poorttoren aan de noordoostzijde, werd de zuidvleugel omgevormd in een kantoorgebouw.

Context:

Gelegen in het dal van een zijbeek van de Kanjelbeek